Geleceğin yeni standartlarını oluşturacak meslekler, beceriler ve iş düzenleri, “teknoloji ve gelişim” anahtar kelimeleri ile tanımlanıyor. İçinde bulunduğumuz bu karmaşık dönem, iş dünyasının kısa zamanlı şoklarını ve uzun zamanlı trendlerini şekillendiriyor. Çalışanlardan beklenen istekler değişirken, iş yerleri yeni normale adapte oluyor. Firmaları uzun vadede bekleyen yenilikler, teknoloji sektörünün rehberliği ile hayatımıza giriyor. Bu değişim sürecinde bilişim endüstrisi en çok tercih edilen meslek alanı oluyor, yeni iş becerilerine ve online çalışma ortamlarına ihtiyaç duyuluyor. Bilgisayar sektörünün gelişmesi ile ortaya çıkan özelleşmiş meslekler popülerleşmeye başlıyor. Gelin iş dünyasında kısa ve uzun vadede gerçekleşmesi beklenen eğilimleri birlikte inceyleyim.
Mesleklerin Geleceği: İş Dünyasındaki Eğilimler
Geleceğin İş Dünyasında Prim Yapacak Beceriler
Endüstri ihtiyaçlarının kısa zamanda değiştiği bir döneme giriyoruz. İki-üç yıl sene gibi aralıklarla ihtiyaçların değiştiği bu dönemde; firmalar çalışanlarının yeni beceriler öğrenmesini bekliyor. Var olan sektörlerdeki hızlı değişimler ve güncel becerilere sahip olan çalışanların azlığı, yöneticilerin çalışanlardan beklediği adaptasyon yeteneklerini açıklamaya yetiyor.
Çalışanların geliştirmesi gereken beceriler ise ikiye gruba ayrılıyor: kişisel ve mesleki.
“Yöneticilerin %94’ü çalışanlarının geliştirmesi gereken yeteneklerini iş yerinde öğrenmesini bekliyor” – WEF
Kişisel gelişimler çalışanların iç dünyasında geliştirebileceği duygusal yetenekleri kapsıyor. Uzmanlar kişisel yetenekler içinden esneklik, girişimcilik, liderlik, stres toleransı, yenilikçi düşünme ve vazgeçmeme becerilerinin önemini vurguluyor. Yöneticiler bu becerilerin sosyal çalışma ortamlarında insanlar arası ilişkileri kolaylaştırdığını ve iş verimliliğini çoğalttığını düşünüyor. Aynı profesyoneller, kişisel becerileri geliştirmek için tek bir ihtiyaç olduğunu belirtiyor: öz farkındalık (self-awareness).
2025′ de En Çok İhtiyaç Duyulan 15 Beceri
1 Analitik düşünme ve yenilik 2 Aktif öğrenme ve öğrenme stratejileri 3 Kompleks problem çözümü 4 Kritik düşünme ve analiz 5 Yaratıcılık, orijinallik ve inisiyatif 6 Liderlik ve sosyal yetenek 7 Teknoloji kullanımı ve kontrolü 8 Teknoloji tasarımı ve programlama 9 Stress toleransı, esneklik ve direnç 10 Anlama ve fikir üretme 11 Duygusal zeka 12 Kullanıcı deneyimi 13 Servis oryantasyonu 14 Sistem analizi ve ölçümü 15 İkna ve anlaşma yeteneği
Mesleki beceriler ise kişilerin çalışarak öğrenebileceği bilimsel kazanımları kapsıyor. Günümüzde öğrenilmesi tavsiye edilen kazanımlar arasında teknoloji tasarımı, programlama, sistem analizi, kullanıcı deneyimi, yeni programların kullanımı, veri analizi, ölçme-değerlendirme bulunuyor. Şirketler güncel mesleki bilgilere sahip olmanın çalışma verimliliğini maksimize ettiğini ve markette rekabet gücünü çoğalttığını belirtiyor.
Mesleki bilgi gelişimine önem veren çalışanlar firmalardan ve devletlerden öğrenim olanakları talep ediyor. İnternet üzerinden kurslara ulaşım, aylık beceri kampları yeni nesil çalışanlar için önemli bilgi kaynakları arasına giriyor.
“Şirket içi öğrenim departmanımız, çalışanlarımız kariyerlerinde ilerken kendilerini eğitmelerinden de sorumlu.” – Ed Catmull, Pixar Animasyon Stüdyoları
Güncel mesleki bilgiye çok önem veren iş gruplarının arasında sinema sektörü yer alıyor. Endüstrinin bilgiye verdiği önem, şirketlerin çalışanlarına sunduğu eğitim olanaklarından da anlaşılabiliyor. Amerikan şirketleri arasında en büyük eğitim departmanlarından birine sahip olan Pixar Animasyon Stüdyosu sektörde bilgiye verilen önemi örnekliyor. Çalışanlar arasında “Pixar Üniversitesi” olarak adlandırılan beceri geliştirme departmanı; çizimden heykele, dramadan yazarlığa kadar birçok mesleki derse ev sahipliği yapıyor.
Geleceğin Yıldızı Olacak Bilişim Meslekleri
Hayatımız telefonlara ve bilgisayarlara bağlandıkça bilişim endüstrisi daha da büyüyor. Büyüme hızına baktığımızda yazılım, bilişim, bilgisayar teknolojileri uzun vadede başarılı bir gelecek vaat ediyor. En çok ihtiyaç duyulan ve çalışan talebi ile, 20 işten 8’i bilişim sektöründe bulunuyor. Veri Bilimcisi, yapay zekâ uzmanı, büyük veri uzmanı ise en çok talep gören meslekler listesinin başında geliyor. İleri derece uzmanlık gerektiren bu işler, gelecekte her çalışandan beklenecek özelleşme trendine bir gönderme yapıyor.
“Benzer sektörlerden veri ve yapay zeka sektörlerine geçen kişilerin çoğunluğu veri bilimi becerilerinde eksikleri olsa da 76 günlük eğitimden sonra sektöre adapte olabiliyorlar ”– WEF
Bilişim işleri kendisiyle birlikte başka sektörlerin talebini de yükseltiyor. Bilgisayar teknolojilerinin gelişiminden en çok yaratıcılık gerektiren işler yararlanıyor. Dijital dünyanın gelişmesi özellikle grafik tasarımcılara, kullanıcı deneyimi tasarımcılarına, içerik üreticilere ve stratejik danışmanlara sınırsız imkanlar sunuyor.
En Çok İhtiyaç Duyulan 20 Meslek
1 Data Analisti ve Bilimcisi 2 Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Uzmanı 3 Büyük Data Uzmanı 4 Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı 5 Süreç Otomasyon Uzmanı 6 İş Geliştirme Uzmanı 7 Dijital Değişim Uzmanı ve Koçu 8 Bilgi Güvenliği Analisti 9 Kod ve Aplikasyon Yazılımcısı 10 Nesnelerin İnterneti Uzmanı 11 Proje Uzmanı 12 İş Servisleri ve İdare Müdürü 13 Veritabanı ve Ağ Uzmanı 14 Robotik Mühendisi 15 Stratejik Danışman 16 Yönetim ve Kurum Analisti 17 FinTech Mühendisi 18 Mekanik ve Makina Tamircisi 19 Kurumsal Gelişme Uzmanı 20 Risk Analizi Uzmanı
İnsan-makine etkileşiminin gündelik hale geldiği günümüzde ise bilişim tasarımı ön plana çıkıyor. Teknoloji kullanıcılarının ihtiyaçları; endüstri ve kullanıcı deneyimi tasarımcıları tarafından karşılanıyor. Kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren bilişim çözümlerinin ilk örneği ise siyah ekran – yeşil yazıdan oluşan bilgisayar kodlarının, anlaşılabilirlik için masaüstü olarak tanımladığımız görsel sisteme geçirilmesi olarak not ediliyor.
Geleceğin Yeni Standardı Çevrimiçi İş Yerleri
Pandeminin getirdiği kısıtlamalar iş yerlerini beklenenden hızlı dijitalleşiyor. 2019’un başında 2030 yılında popülerleşmesi beklenen çevrimiçi toplantılar ve çevrimiçi uzaktan çalışma düzenleri sağlık kaygıları nedeniyle 2020 bitmeden endüstri standardı haline geldi. Birçok şirket hibrid veya çevrimiçi iş düzenlerini devam ettirmeyi düşünüyor.
Dijitalleşen iş düzeni birçok beklenmedik sistem değişikliklerini beraberinde getiriyor. Coğrafik ve zamansal özgürlük bu değişiklikler arasında yer alıyor. Uzaktan çalışma ile iş yerleri esnek ofis saatlerini benimsedi ve çalışanların çoğu mutlu. Yöneticiler çalışanlarının performansını saat bazında değil bitirilen iş bazında ölçmeye başlıyor. Çalışanlar işlerinin bulunduğu şehirlerden ayrılıp yaşamak istedikleri yerlere taşınıyorlar. Bunun üstüne birçok kişi Dünya’nın dört bir yanından, aynı ofiste çalışmak için başvuruda bulunuyor.
Teknoloji devleri kalıcı olarak dijitalleşmede başta geliyor. Silikon vadisinde kampüslü iş yerleri olan uluslararası firmaların bazıları ofislerini tamamen kapatıyor. Birçok firma internet üzeri çalışma teknolojilerinin gücüne güveniyor. Coinbase, Square ve Zillow pandemi sonrasında çevrimiçi çalışma kararını şimdiden alan firmalar arasında bulunurken; belirsiz bir süre boyunca çevrimiçi çalışmaya dönen firmalar arasında Facebook, MasterCard ve Twitter bulunuyor.
Mesleklerin geleceği hiç beklemediğimiz hızda hayatımızın bir parçası olacak. İş dünyasında öngörülen değişikliklere hazırlanmak firmanızın geleceği için en iyi yatırımlardan biri olacaktır. Gelecekteki değişimlere adapte olmak işinizin verimliliğini arttıracak ve uzun vadede başarısını garantileyecektir.
__
World Economic Forum “https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2020”