Hepimiz sevdiğimiz bir ortamda ve iyi anlaştığımız insanlarla çalışmayı severiz. İyi takım çalışması birbirimizi anlamaktan ve grubun duygularını avantaja çevirmekten geçer. Çalıştığınız ortamı daha zevkli bir yere dönüştürebileceğiniz becerileri kolayca kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Buradaki anahtar kelime duygusal zeka. Peki, duygusal zekâ nedir ve tasarım dünyasında duygusal zekayı nasıl kullanabiliriz?
Duygusal Zeka’nın Ekip Çalışmasındaki Önemi
Duygusal zekâ sadece popülarite değildir, çok daha fazlasıdır. Basitçe tanımlamak gerekirse kendimizin ve ekip arkadaşlarımızın duygularını fark edebilmektir. Bilim insanları duygusal zeka kendi duygularımızı anlayabilmek, tanımlayabilmek ve bu çerçevede aksiyon alabilmek olarak tanımlamışlardır. Tasarım ofislerinde ise duygusal zekâ mutluluğa giden yoldur. Duygusal zekânın en iyi özelliği kolayca ve deneyimleyerek öğrenilebilir olmasıdır.
Duygusal zekânızı geliştirmek için yapabileceğiniz bazı öneriler
- Kendi hislerinizi anlamak doğru şekilde yansıtmak,
- Olumsuz koşullardan pozitif dersler çıkarmak,
- Başkalarını da düşünerek hareket etmek,
- Önünüze çıkan her olanağı kendinizi geliştirmek için kullanmak.
Tasarım ofisleri için takım çalışması performansı artırır. İyi takım çalışması birbirimizi anlamaktan ve grubun duygularını avantaja çevirmekten geçer. Bütün başarılı tasarımlar takım çalışması sonucunda ortaya çıkar. Yani tasarım ofisleri tüm grup duygusal zekâya sahip olduğunda başarıya ulaşır.
IQ nun aksine EQ çalıştıkça güçlenen bir kas gibidir. Antrenman ile kolayca geliştirebilir. Peki bu kası geliştirmek için neler yapabilirsiniz? Başlangıç olarak duygusal zekânın geniş dünyası ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Bilim adamları bizim için duygusal zekâyı dört basit alana ayırmıştır: öz farkındalık, öz yönetim, sosyal farkındalık ve ilişki yönetimi.
Öz Farkındalık:
Duygularımızı dinlemek kendimizi anlamının ilk adımıdır. Öz farkındalığa sahip kişiler güçlü yanlarını kullanmakta daha başarılıdırlar. Daha önemlisi zayıf yanlarını değerlendirmekte başarı gösterirler. Zayıf noktalarını kendi yararına kullanmak bir iş insanı/tasarımcı için çok yönetsel becerilerini güçlendirir. Bir iş insanı/tasarımcının her zaman takım arkadaşlarından öğrenebileceği yeni şeyler vardır. Öz farkındalık ve bilinçli iletişim bu fırsatı değerlendirme şansı sağlar. Bu yeteneklere ek olaraktan öz farkındalığa sahip kişiler olayları farklı bakış açılarından bakarak analiz edebilirler. Olayları objektif değerlendirebilir ve sorunlarda arabulucu çözümler geliştirebilirler.
Aslında işyerleri öz farkındalık yaratmanız için mükemmel bir ortamdır. Çünkü iş arkadaşlarınız sizinle dürüst fikirlerini paylaşabilecek en yakın kişilerdir.
Öz Yönetim:
Öz yönetim aslında öz kontrol, uyum yeteneği, başarı oryantasyonu ve pozitif bakış açısı isimli dört farklı beceriden oluşur. Öz kontrol aslında duygusal öz kontrol olarak tanımlayabiliriz. Kısaca duygusal öz kontrol doğru duyguları doğru zamanda gösterebilmektir. Ofislerde pozitif bakış açısına sahip olmanız önemlidir. Pozitif bakış açısı sizin ve takım arkadaşlarınızın kusursuz projeler yaratmanızı sağlar. Başarı oryantasyonu ise sizin ve takım arkadaşlarınız elinizden gelen en iyi sonucu yaratması için çabalamasıdır. En iyi sonuçları almak için çalışırken uyum yeteneği gösterebilmek takım arkadaşlarınızı ve sizin pürüzsüz bir ortam yakalamasını sağlar.
İş yerinde beklenmedik olaylarla karşılaştığınız için iş saatleri öz yönetim yeteneklerinizi geliştirmek için bir fırsattır.
Sosyal Farkındalık:
Sosyal farkındalık empati ve grup farkındalığından geçer. Takım arkadaşlarınızla empati kurmak onların duygularını anlamanızı ve onlarla arkadaşlık bağları kurmanızı sağlar. Empati kurdukça başkalarının duygusal dünyalarına karşı anlayışınız artar. Ancak takım arkadaşlarınızın duygusal dünyalarını anlamak için efor sarf etmeniz gerekir. Bu durumlarda grup farkındalığı işinize yarar. Grup farkındalığı takımın hislerini analiz edebilmektir. Takım çalışması olan ofisler sosyal farkındalık yeteneklerinizin üzerinde çalışmak için harika ortamlardır. Arkadaşlarınızın duygularını anlamak takım sosyal gerilimi minimize eder ve açık iletişimi kurmanızı sağlar.
İlişki Yönetimi:
Bir parçası olduğunuz takım, ilişki yönetimi yeteneklerinizi takdir edeceklerdir. Size alışabileceğiniz yönetme rolleri verilmesi yönetim yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlar. İlişki yönetimi liderlik, koçluk ve mentorluk, çatışma yönetimi ve ekip çalışmasından geçer. Liderlik doğru grupları oluşturabilmeniz ve pürüzsüzce yönetebilmenizdir. Koçluk ve mentorluk ilişkileri ise yapıcı ilişkiler kurabilmenizdir. Takım çalışması ve çatışma yönetimi el ele giden yeteneklerdir. Dürtüsel reaksiyonlarınızı kontrol edebilmek ve bütün takıma uyan çözümler yaratmaya odaklanmanızdır.
Çalışma verimliliğini ve yaratıcılık performansı için Liderlerden Genç Tasarımcılara Tavsiyeler yazımızı inceleyin
Eğer tüm ofis takım arkadaşlarınız ilişki yönetimi yeteneklerini geliştirmeye çabalarsa ise iş ortamı daha eğlenceli olmaya başlar. Duygusal Zeka iş hayatı boyunca sürekli olarak geliştirebileceğiniz en önemli yeteneklerden biridir.