Dijitalleşme ile Gelen Kategori Gelişimi

Pandemi sürecinde hızlıca dijitalleşmeyi başaran markalar, genel olarak küçülen dünya pazarının aksine, kayda değer büyüme gösterdiler. Toplu alanların kullanımının sınırlı olduğu bu dönemde, dijital altyapılarını yenileyen firmalar müşterileri kendine çekmeye başardı. Öyle ki, daha önceden internet üzerinden global kitlelere hitap eden Amazon, eBay ve Ikea’nın yanı sıra, kendilerini fiziksel mağazalardan dijital ortama adapte eden Lululemon, Domino’s ve Walmart en çok tercih edilen dünya markaları arasına girdi.

Global Brands

2020 yılındaki araştırmalarda on dört market kategorisinden altı tanesi değer kazandı. Geçen sene değerlenen kategoriler arasında, 21% büyüme ile perakende kategorisi ilk, %10 büyüme ile teknoloji kategorisi ikinci geldi. Bu kategorilerin 2019’de ki büyüme yüzdesi ise sırayla 10% ve 4% idi.

Birçok kategorinin değer kayıpları ve kazançları minimaldi. Kategorilerde görülen değişiklikler genellikle pandemi dönemindeki alışveriş davranışlarına bağlıydı. Salgının ekonomik etkileri, her kategorideki genel trendleri ve dinamikleri daha da belirginleştirdi.

Perakende kategorisinin kazandığı değer, kategori liderlerinin fiziksel dükkânlardan online ortama başarılı şekilde geçişi sayesinde oldu. Bu dönemde perakende ve teknoloji kategorilerinin kazançları, dijitalleşmenin avantajını ortaya koydu. Benzeri biçimde dükkânların e-satış ve eve teslim opsiyonları ev karantinası döneminde kapanan restoran, bar, spor ve sinema salonu zararlarını kontrolde tutmayı becerdi.

2020'de değer kaybeden market kategorileri.

Dükkanların kapanması iletişim şirketlerini de negatif etkiledi. İnternet üzerinden telefon alımı belli iletişim şirketlerinin %4 küçülmesine neden oldu. İnsanların gazlı içecekler konusunda değişen tavırları ise içecek kategorisinin geçen sene görülen %9 aksine sadece %4 büyümesine neden oldu.

Dijitalleşmeye ve kullanıcı trendlerine en çok uyan markalar, rakiplerine göre büyük kazanç gösterdiler. Kıyafet endüstrisi büyümemiş olsa da Lululemon, bir spor giyim markası, %40 büyüdü. Hazır yemek endüstrisi genel olarak %2 küçülürken Domino’s Pizza %12 büyüdü. Asya markalarından spesifik olarak sağlık sigortası markaları Ping An ve AIA %8 büyüdü. Çin’deki satışları sayesinde Estée Lauder %15, Lancome %11 değer kazanarak kişisel bakım kategorisinde ortalama olarak görülen %4 büyümeyi geçti.

2020'de kazanç gösteren kategoriler.

Enerji tüketimini yenilebilir kaynaklara yönlendirmeye başlayan araba firmaları, kendilerine yatırım yaptıkları bu senede Covid-19 dolayısıyla azalan müşteri talebini öngöremedikleri için zarara uğradılar. Yenilebilir enerjinin araba alıcılarına sağladığı avantajlarından biri olan ucuz enerji tüketimi ise petrolün kullanılmaması nedeniyle ucuzlaması sonucunda avantaj olmaktan çıktı.

Düşük faiz oranları ve fintech şirketlerinin popülerleşmesiyle zararda olan bankaların kayıpları salgın dolayısıyla arttı. Pandeminin başlangıcı nedeniyle, ilk halka arz, kurumsal borçlanma, sınır ötesi birleşmeler ve yatırımlar gibi önemli çıkar kaynakları bir gün kadar kısa zamanda yok oldu.

Giyim Kategorisi: Değişen Kültürel Değerler Yeni Moda Akımları Yaratıyor

Giyim markaları ilk defa kapsayıcılık, zindelik ve sürdürebilirlik konularını ele aldı. Yeni normalin ihtiyaçlarını karşılayan günlük, ev ve spor giyim markaları kazançta iken iş kıyafetlerine talep azaldı. Spesifik olarak lüks spor giyim markaları bu trend dolasıyla önemli derecede büyüdü. Sürdürülebilirlik girişimlerini büyüten markalar müşteriler arasında tercih gördü. Bahsedilen kazançlar dışında, salgından dolayı fiziksel dükkanların kapanması giyim sektörü negatif etkiledi.

retail cars apparel

Araba Kategorisi: Elektrikli Ulaşım Sektörüne Yatırım Hızlandırıldı

Araba sektöründe girişimcilik artsa da işyerlerinin belirsiz geleceği nedeniyle araba sektörü de belirsizliğe sürükleniyor. Bu sene araba markaları yenilebilir enerjilerini markete sundu. Şirketler ürün yelpazelerinde sadece elektrikli çözümler sunmak yerine her zaman üretilen modellerin normal, hibrid ve elektrikli versiyonlarını markete sundu. Markaların yeni nesil elektrikli arabaları uzun yollarda şarj ihtiyacını ortadan kaldırmayı vaat ediyor.

Ürünler Kategorisi: Gençlerin Benimsediği Değerler Lüks Sektörüne Yansıyor

Kategorinin tüketici bazının büyük bir parçasını oluşturan gençler, lüks markaların değerlerini baştan tanımlıyor. Tasarım, materyal, zanaatkarlık ve elit bir kitleye hitap etmek lüks ürünlerin tanımında olmaya devam etse de doğaya, zanaatkarlara ve çalışanlara saygı, gençler sayesinde lüks tanımına eklenen özellikler haline geldi.

Kişisel Bakım Kategorisi: Kişiselleştirme Markaların Ürün Yelpazelerini Genişletiyor

Kişisel bakım markaları büyüdükçe müşteriler daha kapsamlı ürün yelpazeleri talep ediyor. Kültürel değerler ve sağlık kaygıları değiştikçe endüstrinin markete çıkardığı ürün çeşitleri değişiyor. Gençlerle birlikte geleneksel güzellik anlayışı değişiyor ve müşterinin kişiliği yansıtabildiği ürünler popülerleşiyor.

lüks teknoloji kişisel bakım

Perakende Kategorisi: Markalar Dijitalleşme ile Kolaylık ve Ulaşılabilirlik Sağlıyor

Perakende kategorisinde ise markaların dijital satışları fiziksel dükkanların kayıplarını azaltmada rol oynadı. Kategoride bulunan fiziksel veya web bazlı satış yerleri, yemek, ilaç, elektrik ve ev ürünleri satıcıları yeni normale çabuk adapte oldu. Küçük dükkân sahipleri ise sokağa çıkma yasağını ve etkilerini öngöremedi. Benzeri şekilde dükkân sahipleri internet kitap sitesini dünyanın en büyük perakende satıcısı olmasını öngörememişti.

Teknoloji Kategorisi: Müşterilerin Kaygısı Güvenlikten Pandemiye Kaydı

Karantina döneminde iş yerimizle, arkadaşlarımızla ve ailemizle iletişim kurmamız için çevrimiçi ortamlar yaratan teknolojinin hayatımızdaki önemini bir kere daha gördük. Global marketi oluşturan on dört kategoriden en çok kazanç gösteren ikinci kategori teknoloji idi. Geçen seneki %4 büyüme oranına göre bu sene %10 büyüyen teknoloji endüstrisi için salgının etkileri negatif etkileri olmadı.

Markalar rasyonel yaklaşım, fonksiyonel kullanım, yenilikçi özellikleri düşünmeye ek olaraktan kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamayı görev edinmeliler.

dijital

Nesnelerin İnternetini (IoT) ve Datayı İnsanlaştırmak

Son senelerde teknoloji devleri her türlü engele karşı başarılarını katlarca attırdı. En çabuk başarıya ulaşan ve değerlerini en çok koruyan şirketler grubunda yer alan teknoloji devleri, bir tek mekanik parçalar satışından, aplikasyonlar ve teknolojik kullanıcı ürünleri sektörüne giriş yaptı. Örneğin, Google ve benzeri şirketlerin bilgisayar oyunu sektörünü dijitalleştirmek amacıyla yaptıkları girişimler bilgisayar oyunu konsollarını marketini tehlikeye soktu.

Teknoloji üreticileri, kullanıcı verilerine kolayca ulaşabilmelerine rağmen, kullanıcıların verilerin kötüye kullanımı korkusu dolayısıyla şirketler, verilerin kullanımını minimal tutuyor. Bu korkulara karşı teknoloji şirketleri ellerindeki verileri güvenli bir biçimde şirket içi ürün geliştirme süreçlerinde kullanıyorlar.

Veri tabanlarının getirdiği teknolojik gelişmelerini görmek için sadece sağlık aplikasyonlarına ve akıllı saatlerin hayatımıza etkilerine bakmak yeterli. Şu an da ev eşyalarımızın birbiri ile iletişim kurması bizim için önemli gelmese de eşyalarımızın iletişimi sayesinde hayatımıza sonsuz yenilikler sunma potansiyeline sahip. Mesela gelecekte evlerimiz akıllı eşyalarla donatılıp elektronik eşya kaynaklı kazaları azaltmamızı sağlayabilir.

Konfor alanlarından çıkıp başka alanlarda deneyler yapan teknoloji şirketlerin ürünleri kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Yeni alanlarda servisler veren şirketler marketteki varlıklarını arttırma ve ürün fiyatlarını düşürme şansına sahip. Kapsamlı ürün yelpazesine sahip olmak şirketlerin kullanıcılara daha duygusal bir şekilde hitap etmesine yardım edebilir.

Yarının ürünlerini,
sizin için
tasarlıyoruz!

Haber bültenimize kaydolun

Arman Tasarım’ın dünyasından yeni ve ilham verici içerik için kaydolun.