Büyük firmalar pazarladıkları ürünlerin yanı sıra insan odaklı yaklaşımları, kapsamlı kullanıcı deneyimleri ve marka stratejileri ile uluslararası ilgi çekmeyi başarıyor. Uzmanlara göre 21. yüzyılda başarılı bir şirket sahibi olmanın en önemli adımı, kullanıcılara hitap eden marka profili yaratmak. “Dünyanın En Değerli 100 Markası (2020)” adını taşıyan bu rapor WPP ve Kantar Millward Brown tarafından hazırlandı. Bu arada her yıl merakla beklenen bu rapor; tüketicilerle yapılan görüşmeler, tüketicilerin marka algısı, finansal performans analizleri başta olmak üzere birçok metrik baz alınarak hazırlanıyor. Size ilham vermesi için 2020’nin en büyük firmasının izlediği marka stratejilerini burada topladık.
2020’nin En Başarılı Markaları ve Stratejileri
1. Yaratıcılık
Hedef müşteri kitlenizi etkileyecek bir marka stilinde karar kılın. Bu stil bağlamında endüstride yeni trendler yaratmayı hedefleyin. bununla birlikte fark yaratan servisler sunmanız müşterileri markanıza çekecektir. Müşteriler en çok yaratıcı çözümler sunan şirketleri başarılı bulmaktadır.
“Kullanıcıların neşeli ve kısa video paylaşımı yapmalarını sağlayan sosyal medya uygulaması TikTok, bu yıl en büyük 100 marka listesine yeni giren en heyecan verici marka.” – BrandZ
2. Optimizm
Kullanıcı platformunuzu Dünya’ya pozitif mesajlar yaymak için kullanın. “Optimizm” diğer bir deyişle iyimserlik, markanızın bu değere sahip olmayan rakipler arasından sıyrılmasını ve tercih edilmesini sağlayacaktır. Hayatın mutlu tarafını gösteren firmalar müşterilere daha pozitif kullanıcı deneyimleri sunabilmektedir.
3. Amaç
Markanıza hedeflerinizi anlatan, tanımlayan bir amaç belirleyin. Bir firma olarak kesin ve tanımlı bir amacınızın olması pazarda pozisyonunuzu belirlemenizi kolaylaştırır. Sizinle aynı değerleri paylaşan müşterileriniz markanızı başarıya taşıyacaktır.
2020’nin en büyük 10 global markası. Kaynak : BrandZ / Kantar
4. Kalite Yönetimi
Hizmetlerinizi pazardaki rakiplerinizle karşılaştırmayı unutmayın. Rakip markalardan öğrenebileceğiniz birçok yeni bilgi vardır. Pazarın hangi yönde ilerlediğini görmek, ürün ve hizmetlerinizi sürekli geliştirmeye yatırım yapmak, gerçekleştirdiklerinizin kalitesini sürekli sorgulamak markanızı geliştirecektir. Kalite ve yenilikçilik bir kültüre dönüşecektir. Kalite için yaptığınız her yatırım müşterilerin sizi tercih etmesini sağlayacaktır.
5. Tutum
İşyerinde ve pazarda marka değerlerinizin arkasında durun. Değerlerinize sadık kalmanız özellikle yeni kuşak kullanıcıların alışveriş tercihlerinde önem verdiği bir faktördür. Kullanıcılar kendi değerlerine yakın firmaları desteklerken, marka tutumu net belirlenmiş ve kurumsallaşmış markalara saygıyla yaklaşıyor.
6. Yenilikçilik
Her zaman bir önceki başarınızdan daha fazlasına öngörmeye çalışmalısınız. Markanızın bu günkü başarısına güvenmeyin, inovatif çözümler yaratmaya ve markanızı hatırlatmaya devam edin. Pazarda yenilikçi bir güç oldunuz sürece müşteriler sizin markanızı unutmayacaktır.
7. Birliktelik
Ürünleriniz ve servislerinizden yararlanabilecek gruplar kurun. Birliktelik hissini sağlayan aktiviteler tanınırlığınızı çoğaltıp ve talebi arttıracaktır. İyi yönetilen grup etkinliklerinizi gördükçe kullanıcıların markanıza olan güveni ve bağlılığı artacaktır.
“Pek çok tekstil markası kan kaybederken, H&M binlerce çalışanını işten çıkaracağını açıklamışken, gündelik spor giyim markası lululemon e-ticaret yatırımları ve yoğun online yoga dersleri sayesinde %40 büyümeyi başardı.” – BrandZ
8. Miras
İlgi çekici bir marka hikâyesi oluşturun ve anlatın. İşyerinde geçmişten bu güne sahip olduğunuz, bazen sizin farkına varmadığınız bakış açılarınız, tavırlarınız ve değerleriniz markanızın değerinin bir parçası olabilir. Bu kültür iyi anlatıldığında markanıza olan ilgiyi çoğaltacaktır. Müşteriler tarihini bildikleri, önemli kırılım anlarını hatırladıkları köklü markalara daha çok güvenmektedirler.
9. Alçak Gönüllülük
Markanızı mükemmel ve yenilmez bir güç olarak tanıtmayın. Birlikte çalışmak, yardım istemek ve alçak gönüllü bakış açısına sahip olmak pazarda saygı duyulmanızı sağlayacaktır. Tüketiciler anlayabildikleri ve empati kurabildikleri markaları tercih etmektedirler.
10. Cesaret
Markanız için zor hedefler koymaya cesaret edin, ekipçe en iyisini yapacağınıza inanın. En zor işleri bile kolayca gerçekleştirebilen firmaların değeri yüksektir. Müşteriler alışveriş yaparken büyük bir vizyonun parçası olduklarını hissettikleri markaları seçmektedirler.
11. Sınırlar
Kullanıcılarınızın kişisel sınırlarına saygı duyun. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte akıllı cihazlar ve birbirine bağlı elektronik teknolojiler her an kullanıcılardan bilgi toplamaktadır. Müşterilerinizin iznini almadan bu tip kişisel bilgileri toplamazsanız kullanıcılarınızın güvenini kazanır. İnsanların yaşam alanına ve kişisel bilgilerine saygı duyan firmalar kullanıcıların daha çok tercih ettiği markalardır.
12. Minik Sürprizler
Ürüne ulaşım yolculuğunda sırasında kullanıcının dikkatini çekmek istediğiniz yerlerde minik, pozitif sürprizler planlayın. Müşteriler istemsiz olsa da sürprizlerin çıktığı yeri hatırlayacaklardır. Kullanıcı yolculuğu ve hatırlanmaya değer olan deneyimler, markaların daha sadık bir kullanıcı grubu oluşturmasını sağlar.
Araştırma sonucuna göre ilk 25 şirketin 20 tanesini Amerikalı şirketler oluşturuyor. Çin markaları çok büyük atakta ve bir çoğu tasarımla farklılaşmayı başaran şirketler… Her yıl heyecanla beklenen listede ne yazık ki hiç Türk markası yok. Her sektörden birçok şirketi etkileyen pandemiye rağmen ilk 100’deki şirketlerin toplam marka değerleri geçtiğimiz yıla kıyasla yaklaşık %6 yani 277 milyar dolar büyüdü.
Amazon 2020 de ilk sırada;
2017 yılında birinci basamakta bulunan Google, “BrandZ Top 100 Global brands 2020” de dördüncü sıraya kadar geriledi. Listenin üçüncü sırasında ise yüzde 30’luk artışla 327 milyar dolar marka değerine ulaşan ABD’li yazılım devi Microsoft bulunuyor. Beşinci sırada ise 187 milyar dolar marka değeri ile finansal hizmet şirketi Visa bulunuyor. Listenin başında 416 milyar dolar değerinde Amazon bulunuyor.
Dünyanın en değerli markalarının, marka olma yolunda arasında durduğu adımları sizler için toparladık. Siz de büyük dünya markalarının benimsediği bu stratejileri kullanarak yoğun rekabet ortamında var olabilirsiniz. Ürün tasarımı ve marka tasarımı sürecini birlikte yaşadığımız müşterilerimizin marka hikayelerini inceleyin.